Els ensenyaments elementals de música estan organitzats per a totes les especialitats en les següents assignatures:
Instrument
Classe Col·lectiva
Llenguatge Musical
Cor
La relació numèrica màxima professor / alumnat en les diferents assignatures que configuren els ensenyaments elementals de música són les següents:
Instrument: classe individual
Classe Col·lectiva: s'ha de preveure ràtios adequades a la pràctica docent, depenent de les necessitats de les diferents especialitats
Llenguatge Musical: classe de grup màxim de 15 alumnes
Cor: classe de grup màxim de 30 alumnes
L'alumnat promociona al següent curs quan hagi superat les assignatures cursades o tenen avaluació negativa com a màxim en una assignatura.
La qualificació negativa en dues o més assignatures impedeix la promoció d'un alumne al curs següent. En el supòsit d'assignatures pendents referents a la practica instrumental o vocal, la recuperació de l'assignatura s'ha de fer en la classe del curs següent si aquesta assignatura forma part del currículum. En la resta de casos, l'alumnat ha d'assistir a les classes de l'assignatura no superada en el curs anterior.
En el cas de quart curs dels ensenyaments elementals de música, l'alumne que només suspengui una assignatura ha de repetir únicament l'assignatura pendent. L'alumne que suspengui dos o més assignatures ha de repetir el curs complet.
El límit de permanència en una especialitat dels ensenyaments elementals de música és de 5 cursos, sense que, en cap cas, l'alumnat pugui romandre més de dos anys en el mateix curs.
Amb caràcter excepcional, es pot ampliar en un any la permanència en casos de malaltia que incideixi substancialment el desenvolupament dels estudis o altres que mereixin igual consideració.
La Direcció General de Formació Professional i Aprenentatge Permanent de la Conselleria d'Educació i Cultura ha d'autoritzar l'ampliació, a sol·licitud de la persona interessada i amb previ informe favorable del centre.
La formació musical rebuda a través dels ensenyaments professionals de música ha de proporcionar un nivell d’expressió artística propi d’uns estudis especialitzats. Per aquesta raó, aquests ensenyaments s’adrecen a un alumnat amb aptituds específiques i amb voluntat per dedicar-s’hi.
Aquests ensenyaments responen a la doble finalitat de proporcionar una formació musical completa i sòlida i de servir, a la vegada, de preparació per accedir als estudis superiors de música.
D’aquesta forma, el currículum ha d’integrar el domini pràctic de la tècnica instrumental i els coneixements acadèmics relatius a la comprensió del fet musical com a fenomen històric, cultural, estètic i psicològic, d’acord amb el caràcter humanista que exigeix la formació integral del músic.
Per això, les assignatures de cada especialitat instrumental pretenen que l’alumnat assoleixi el necessari equilibri entre el desenvolupament de les destreses instrumentals, el coneixement teòric de la música i una millor comprensió d’aquest art.
Les assignatures dels ensenyaments professionals de música s’agrupen en quatre tipus: comunes, pròpies de l’especialitat, d’itinerari i optatives, amb l’objectiu de conjugar unes bases formatives fermes i procurar, a la vegada, la màxima adequació dels estudis als interessos de l’alumnat.
Tant el repertori de concerts com el repertori solista amb acompanyament pianístic no poden ser tractats per l’alumnat en tota la seva dimensió sense la pràctica i l’assaig imprescindibles amb el professorat pianista acompanyant. Per aquesta raó, el Decret regula, per primera vegada, el Repertori amb Pianista Acompanyant per a totes les especialitats simfòniques.
D’altra banda, es confereix una gran importància a les assignatures en les quals la pràctica de la música en grup proporciona el coneixement d’un repertori específic i, a la vegada, un espai de relació social i d’intercanvis entre els mateixos joves músics.
Els ensenyaments professionals de música s’organitzen en un grau de sis cursos de durada, d’acord amb el que disposa l’article 48.2 de la Llei orgànica 2/2006.
La relació màxima professor / alumnat en les diferents assignatures que configuren els ensenyaments professionals de música a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears són les següents:
Harmonia: classe de grup màxim de 10 alumnes
Història de la música: classe de grup màxim de 15 alumnes
Instrument o Cant: classe individual
Llenguatge musical: classe de grup de màxim 15 alumnes
Assignatures de caràcter grupal-instrumental
Música de cambra: classe de grup segons repertori
Orquestra: classe de grup segons repertori
Conjunt: classe de grup segons repertori
Cor: classe de grup màxim de 30 alumnes
Idiomes aplicats al cant: classe de grup màxim de 10 alumnes
Altres assignatures
Piano Complementari: classe individual
Anàlisi: classe de grup màxim de 10 alumnes
Fonaments de la composició: classe de grup màxim de 6 alumnes